Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2011-06-30

 

Hur används sociala medier i Sverige?

sociala medie-ikoner Sociala medier läser vi om överallt. Men hur väl känner du till hur svenskarna använder sociala medier? Hans Kullin, verksam inom området, har sammanställt ett informativt bildspel i slutet av juni 2011 – Statistik: 55 fascinerande fakta om sociala medier i Sverige – som ger dig mer kött på benen.

Om du inte har prövat på att använda Twitter än, så har Tommy k Johansson med en välbesökt blogg om datorer och Internet en artikel som kan hjälpa dig att komma igång – Nybörjare: Så kommer du igång med Twitter.

Foto: gnoted.com

Etiketter: , , , , , , ,


2011-06-23

 

Säg ifrån om äldreomsorgen innan det är för sent!

Berit Rollén och Monika Olin Wikman

Delta i äldreuppropet som vill skaka om för att bidra till en ändring! Ny skrift om äldreomsorgen - behov och finansiering!

Vi är många som upprörs över vad vi ser i Uppdrag Gransknings program om äldreomsorgen för dementa. Men hur aktiva är vi egentligen för att påverka den äldreomsorg som vi kanske kommer att behöva när vi blir skröpliga? Berit Rollén och Monika Olin Wikman har nyligen skrivit en ny debattskrift - ”Säg ifrån! Det händer för lite i äldreomsorgen”. För tre år sedan väckte de debatt med skriften ”Vi vill inte bli gamla – som äldreomsorgen ser ut idag” (SNS 2008). Men vad har hänt sedan dess? Inte mycket!

Därför uppmanar de oss nu till att skriva under ett upprop – ”Vi vill vara myndiga människor – hela livet” – och bl a kräva lagändringar som gör det möjligt för oss att påverka hur vi vill leva som äldre, om vi behöver äldreomsorg. Samhället har inte råd att ge alla efter önskemål. Men med en lagstadgad "äldrepeng" som utgör värdet av den omsorg som samhället kan stå för, skulle de vara möjligt att fylla på med egenfinansierade tjänster och -boende, som vi har valt medan vi är i stånd att välja själva.

Det har hittills saknats en bred opinion och politiskt krismedvetande när det gäller äldrevård- och omsorgstjänster som bevarar livet värdigt på ålderns höst. Det måste vi äldre debattera nu och planera för!

Här kan du läsa uppropet på Seniorbloggen.se och skriva under själv! Kom gärna med egna förslag på förändringar!

Foto: Seniorbloggen.se


Midsommarblomster Glad Midsommar önskas alla läsare av Surftips - Seniorer!

Uppdaterat 28 juni 2011
Din rätt till vård och omsorg – en vägvisare för äldre Broschyren från Socialstyrelsen, som du gratis kan ladda ner till din dator, vänder sig till dig som är äldre, men även till dig som är anhörig. Den är på 48 sidor. Du får veta vilken vård och omsorg du kan få, vad den får kosta, vem du ska vända dig till och hur du går till väga om du inte är nöjd med beslut eller hur olika insatser utförs. Du hittar även en kortare beskrivning av de lagar och regler som styr vården och omsorgen.

Etiketter: , , , , , , ,


2011-06-17

 

SPF tar strid mot ålderismen

SPF ordf Karl Erik Olsson SPF - Sveriges Pensionärsförbund - SENIORER I TIDEN - började sin kongress idag i Ronneby med tal av ordförande Karl Erik Olsson och äldreminister Maria Larsson. Du kan läsa mer om deras tal i SPFs tidskrift Veteranen.

KE Olsson lyfte fram det skriande demokratiunderskottet idag när seniorer 65+ utgör 25% av valmanskåren men företräds i riksdagen av bara 1% invalda riksdagsledamöter. Seniorerna måste bli en aktiv part i svensk äldrepolitik!

Även Maria Larsson vill bekämpa ålderismen och hon talade bland annat om SPFs projekt "Passion för livet" som sätter hälsofrämjande arbete i fokus

Var med och tävla i Veteranens fototävling eller njut bara av fint fångade bilder!

Du kan läsa synpunkter som strömmar in under kongressen i Twitters diskussionsflöde - #spfkongress

Uppdaterat 19 juni 2011.

Ålderism-förslaget vann gehör. I arbetet mot ålderismen föreslås förbundet nu inrätta en starta-eget-service, ändra bilden av äldre som tärande utan inlärningsförmåga samt bekämpa ålderismen i språket, arbetslivet, vården och socialförsäkringssystemet. .... En omfattande IT-vision stod också på önskelistan hos en del.

Etiketter: , , , ,


2011-06-14

 

Mobilen som praktisk plånbok - Vad krävs?

Telia Mobil Plänbok Telias nya tjänst Mobil plånbok kan användas med vilken iPhone eller Androidmobil som helst. Mobila plånboken fungerar även hos handlare som inte har kreditkortsläsare. Eva Wieselgren berättar i GöteborgsPosten hur Telias app fungerar. Kanske något för dig!

via GöteborgsPosten, Eva Wieselgren: Telias mobila plånbok

Foto: GP: Telia Mobil Plänbok

Uppdaterat 24 juni 2011 – Jargenberg Unedited: Telia lanserar mobil plånbok – men missar att äta sin egen hundmat #jjk

Etiketter: , , , ,


2011-06-02

 

Rymden är ofattbart vacker sedd med Hubbles teleskop



Oftast ser vi jorden som den fasta medelpunkten och rymden med alla stjärnor och galaxer som de rörliga. I den här videon från Nasa den 1 juni 2011 är det i stället jorden som rör sig i förhållande till stjärnorna. Filmningen har gjorts i Chile med världens fyra största teleskop. Den engelska texten ger mer intressant information.

Missa framför allt inte den klassiska videon med Hubblefoton av yttre rymden, galaxer och rymdmusik!

Nasa lägger varje dag ut ett nytt foto på webben från Hubbleteleskopet, som filmat länge i rymden. Glöm inte att titta in där då och då!

Den 29 maj 2011 hade människor samlats på stranden i Perth, på västra Australiens kust, för att njuta av fyrverkerier (se fonden). Kanske anade de inte vad de skulle få uppleva - att kometen McNaught med sin enorma lyskraft (i mitten på bilden) hade kunnat bespara staden stora utgifter för fyrverkeripjäser. Kometen har nu återvänt till yttre solsystemet och kan bara ses med ett stort teleskop. Vilken kväll!

Här får du litet smakprov på rymdbilder från Nasa. Klicka på länkarna och njut av rymdens skönhet!

Etiketter: , , , , , , , ,


2011-06-01

 

BBC illustrerar hur webbanvändningen ökat i världen

GlobalWebbanvändning Titta på BBCs interaktiva karta om den globala utvecklingen av webbanvändningen åren 1998 - 2008. Det tar mindre än en halv minut! Klicka på knappen nere till vänster "Watch the Internet spread around the world" i bilden.

Tänkte du på att väldigt mycket hände under de sista åren! Och att Skandinavien tillsammans med USA, Canada och Australien var väldigt tidiga. Faktiskt ledde Island, Sverige och Nya Zeeland webbanvändningen 1998. Färgen visar hur många procent av befolkningen som använder Internet.

Under fliken How it works finns det en serie bilder som visar hur webben fungerar. Enkelt och åskådligt! Du hittar mer intressant information under de övriga flikarna.

via JaO's Blogg: Nettets 100 største

Etiketter: , , , , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips