Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-07-23

 

100-dollardatorn tillverkas nu i miljontal

BBC Newsimage/OLPC Vision som snart kan förverkligas. Tioåringarna i Amazonas regnskogar hänger den gröna plastinbakade datorn XO över axeln och skyndar hem från skolan i regnet. Idag har de till läxa att rita och konstrurera ett nytt tak till skolbyggnaden så att det inte regnar in i skolsalen. Barnen öppnar sina datorer hemma, drar i ett snöre som liknar det vi använder för att få igång utombordsmotorer och så har de energi till datorn och ljus i hemmet från alla barnens datorskärmar. Den gröna XO-datorn används till det mesta. Läsning i e-böcker som finns i skolbiblioteket på skolans server och som alla får texten till på skärmen tack vara wifi-nätverket (trådlöst lokalt nät mellan alla datorerna). De gör tankekartor, tecknar med datorskärmen som ritplatta, tränar matte och så videochattar de naturligtvis i färg med bästa kompisarna eller med fröken när hon har tid.

Snart blir det här möjligt! Projektet One Laptop Per Child, OLPC, hundradollardatorn, har haft mycket motvind under sina fem år. Men nu har produktionen av miljontals datorer satt igång i Taiwan. Datorerna köps in av skolmyndigheterna i länder som vill ge barnen goda utbildningsmöjligheter. Inom OLPC-projektet planerar man nu några månaders utbildning för alla som skall introducera datorerna. Man söker folk med arabiska, portugisiska och thailändska språkkunskaper, vilket antyder vart de första leveranserna kommer att gå.

Teknisk utformning. Datorn är unik i sitt utförande och har utvecklats helt med barns lärande i fokus. BBC News har en artikel som utförligt visar tekniska lösningar. Ännu idag filar man på de sista tekniska detaljerna. Men en provomgång datorer har varit ute i bl a Afrika, Sydamerika och Asien sedan i början av året. Dessutom hårdtestas datorerna i 50-gradiga ugnar i labbet etc. De skall klara hetta och kyla, regn och omild behandling. Utvecklarna räknar med att barn i 10-årsåldern själva skall kunna reparera sina datorer med de reparationssatser som följer med datorn. Det man har ansvar för vårdar man och lär sig att handskas med!



Datorn är utrustad med Linuxdistributionen Fedora som operativsystem och har i övrigt program med öppen källkod för att skriva, rita, räkna, göra musik, behandla video från webbkameran mm. Programmen finns på ett flashminne för att datorn inte skall dra ström. Bildskärmen kan användas dels i färg dels i svart/vitt och i det senare läget drar den mycket litet ström och det går utmärkt att se skärminnehållet även i skapaste solsken vid undervisning utomhus. Med Wifinätet är man automatiskt uppkopplad mot alla andra XO-datorer i närheten. Där det saknas ström finns det fyra olika metoder att förse datorn med energi bl a solceller, handvev, fotpedal och startsnöre.

Framtiden och billiga datorer. Nu har man än så länge inte lyckats pressa priset till 100 USD per dator, vilket förutsätter att mycket stora kvantiteter tillverkas. Men upphovsmannen Nicholas Negroponte lekte för bara någon vecka sedan återigen med tanken på att vi som vill bidra till tredje världen kan köpa en dator till en skolmyndighet, men betala för två för att hjälpa till.

Nu håller vi tummen för att kvaliteten vid tillverkningen håller måttet och att projektet får en flygande start. Liksom bärbara tusenkronorsdatorn Medison Celebrity som vi privatpersoner kan köpa via Internet redan idag. Det bådar gott för framtiden!

Ny Teknik: 100-dollarsdatorn i massproduktion
BBC News: '$100 laptop' production begins
BBC News: Factfile: XO laptop Innehåller mycket för den tekniskt intresserade.
GenevaLunch: Negroponte says $100 laptop will go commercial in September (via mymarkup.net )
Surftips - Seniorer: Nu hårdtestas 100-dollardatorn
Surftips - Seniorer: 100-dollardatorn är snart verklighet
Surftips - Seniorer: En grön vevdator till varje skolbarn
ISN Security Watch: Digitizing the developing world

Länk Nyckelord: , , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips