Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2004-08-26

 

"Hemligheten" bakom hög ålder kartläggs

"Våra äldsta medborgare mår förvånansvärt bra. Det visar en världsunik studie som görs i Göteborg. Där söker forskarna hemligheten hos dem som är 95 år och äldre.

En kombination av goda gener, sunda vanor, en positiv inställning till livet och någon form av utbildning, verkar spela en stor roll om man skall bli riktigt gammal."


Detta kan vi läsa i Utblick Folkhälsa, Statens Folkhälsoinstitutets nättidning. Vi blir allt äldre i Sverige. 1960 fanns det 9 000 personer som var över 90 år. I dag är antalet uppe i 70 000 personer och människor som lever tills de är 95 år ökar för varje år.

Studien påbörjades 1996 och 650 personer, som är födda mellan 1901 och 1908, deltar, den allra äldsta blir 103 år i höst. Cirka 70 av de som intervjuats har varit med sedan 70-årsåldern och de har även deltagit i den stora så kallade H-70-studien. Majoriteten av de äldre bor hemma.

...."Jag blev förvånad över att det är så många. De som har kroppsliga krämpor klarar sig länge hemma. Det är demensjukdomen som gör att man inte kan vara ensam, konstaterar Anne Börjesson Hanson, psykiatriker vid enheten för epidemiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg."....

...."En tredjedel av de som är 95 år är psykiskt friska och ungefär hälften är dementa. Vi hoppas att kunna hitta gener som har betydelse för ett friskt åldrande, säger Anne Börjesson Hanson."....

För den som är intresserad av de här frågorna finns det en omfattande rapport från Folkhälsoinstitutet som pdf-filLiv till åren om flera av de longitudinella äldreprojekt som pågår, t.ex. H-70-studien i Göteborg och Kungsholmsprojektet i Stockholm..



|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips